8 Haziran 1959, USS Barbero isimli Amerikan Donanması denizaltısından bir Regulus füzesi atıldı. Normalde nükleer başlık taşıyan 1200 km menzilli Regulus füzesinin yükü bu sefer bambaşkaydı. Normalde nükleer bomba taşıyan füzenin bomba kompartımanına Amerikan Posta İdaresi başkanlığından Amerikan devlet görevlilerine ve dünya liderlerine gönderilmek üzere 3000 tane mektup konulmuştu.

Tüm mektupların içeriği aynıydı ve ses hızına yakın şekilde gidebilen güdümlü füze sisteminin posta kullanımında kullanılmasının ne kadar güzel bir şey olduğu anlatılıyordu.

Füze fırlatıldığı denizaltıdan sağ salim postalarla birlikte Florida’daki Mayport havalimanına indiğinde muhteşem bir kutlama oldu.

Peki bu barışçıl gibi görünen füze deneyinin amacı neydi? Niye nükleer füzeyle posta yolladılar?
Burada esas posta Amerika Birleşik Devletleri’nden Soğuk Savaş dönemi rakip Sovyetler Birliği’ne gönderilmişti.Barışçıl gibi görünen posta deneyinin asıl amacı Sovyet Rusya’ya göz dağı vermekti.
Burada kanıtlanan füzeyle posta gönderileceği değil, nokta atışıyla nükleer bomba gönderebileceğini kanıtlamaktı. En başta dediğim gibi Regulus füzeleri nükleer bomba taşımak için tasarlanmıştı ve menzilleri 1200 km’di.
Bu deneyle Amerika her an Okyanusun herhangi bir yerinde bulunan bir denizaltından Rusya’ya adrese teslim bir nükleer bomba fırlatabileceğini gösterdi. Gönderilen esas mesaj buydu.
Yorumlarınızı lütfen Youtube kanalımız aracılığıyla bize iletiniz.
Youtube kanalımıza abone olarak bizi takip edebilirsiniz.
Regulus Missile Mail
https://postalmuseum.si.edu/collections/object-spotlight/regulus-missile-mail